Educatie voor het onderwijs
De Kunsthal zet breed in op educatie bij haar hoofdtentoonstellingen en benadert hiervoor actief de verschillende (Rotterdamse) onderwijsinstellingen. Door verschillende convenanten en samenwerkingsverbanden weet de Kunsthal bij elke hoofdtentoonstelling een relevant en inspirerend aanbod voor het onderwijs te realiseren. Door feedback uit het actieve docentenpanel sluit het educatieve aanbod naadloos aan op de kerndoelen van de curricula en vormt een bezoek aan de Kunsthal een toegevoegde waarde voor scholieren en studenten. Sinds 2011 heeft de Kunsthal een convenant met ROC Albeda College. Verder werkt de Kunsthal nauw samen met Stichting BOOR, De Theaterhavo/vwo, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam en Digital Playground.
Docentenmiddagen
Docenten kunnen tijdens docentenmiddagen ervaren hoe een bezoek aan de Kunsthal optimaal aansluit bij de lesstof. Twee keer per jaar organiseert de Kunsthal een woensdagmiddag met een inleiding, een toelichting op het educatieve aanbod en een bezoek aan de tentoonstellingen. Om de middag nog meer elan te geven nodigt de Kunsthal vaak gastsprekers uit. In 2015 is op woensdag 18 maart en op 7 oktober 2015 een middag speciaal voor docenten georganiseerd die goed werd bezocht. Gastsprekers waren onder meer Emiel Heijnen, lid van de verniewingscommissie CKV, en filmmaker Johan Kramer.
Talentontwikkeling: Onderwijs
Voor het primair onderwijs is bij de hoofdtentoonstellingen ‘Krištof Kintera. Your Light is My Life’ en ‘Keith Haring. The Political Line’ een gratis te downloaden lespakket ontwikkeld met een voorbereidende les voor het digitale schoolbord, een fullcolour gedrukte kijkwijzer en een verwerkingsles. De groepen zes, zeven en acht konden een Kijk & Doe-tocht maken. In het kader van het Cultuurtraject Rotterdam – in samenwerking met Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KC-R) – hebben leerlingen uit groep zeven en acht en leerlingen uit het tweede leerjaar van het Voortgezet Onderwijs kennis gemaakt met ‘Out of the box / in the box’. Samen met twee kunstvakdocenten is de tentoonstelling van Kintera bezocht en zijn deze thema’s in een eigen surrealistisch kunstwerk verwerkt.
Voor het Voortgezet Onderwijs zijn educatiepakketten ontwikkeld bij de hoofdtentoonstellingen die beide zeer goed bezocht zijn door leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De tentoonstelling van Keith Haring sloot ook aan bij één van de eindexamenthema´s van HAVO/VWO. In samenwerking met Digital Playground, het centrum voor media-educatie, is voor leerlingen uit het VO en MBO een speciale workshop bij de Haring tentoonstelling ontwikkeld. Voor alle richtingen en niveaus in het MBO is in samenwerking met het ROC Albeda Rotterdam een speciaal onderwijspakket samengesteld.
CJP Cultuurkaart
Circa 40% van het zelfstandig schoolbezoek wordt verrekend via de CJP Cultuurkaart. Meer dan 5.000 leerlingen bezoeken de Kunsthal met de Cultuurkaart, die uitsluitend gebruikt wordt door het voortgezet onderwijs. De verdeling over de verschillende onderwijsniveaus ligt voor het VWO op 39%, voor HAVO op 30% en voor het VMBO op 30%. Deze verdeling van bezoekers via de CJP Cultuurkaart komt overeen met de verdeling van typen onderwijs dat de Kunsthal bezoekt. De cijfers laten zien dat de Kunsthal een lage drempel kent voor alle typen voortgezet onderwijs en dat de ontwikkelde educatieprogramma’s voldoende ruimte bieden tot differentiatie.