Kunsthal & de stad
De Kunsthal heeft geen eigen collectie en bestaat door samen te werken: internationaal, nationaal, regionaal en lokaal, met een mix van instellingen, musea, kunstenaars, specialisten, stichtingen en bedrijven. Daarnaast legt de Kunsthal nog meer nadruk op een jaarlijks terugkerende samenwerking rond een grote tentoonstelling, die qua thema appelleert aan een breed (en nieuw) publiek, zich uitstekend leent voor optimale zichtbaarheid en aanknopingspunten biedt in de stad.
Samenwerken met partijen binnen en buiten de stad
Om meer en nieuwe doelgroepen te bereiken organiseert de Kunsthal aanvullende activiteiten in het Auditorium, uiteenlopend van weekenden gekoppeld aan tentoonstellingen tot concerten en filmvoorstellingen. Deze programmering komt tot stand in samenwerking met partijen binnen en buiten de stad, met jonge talenten en gevestigde namen, en bevat cross-overs tussen de verschillende disciplines.
In het voorjaar trapt de Kunsthal haar ‘Freaky Voorjaar’ af tijdens de Rotterdamse Museumnacht. Het levendige programma met onder meer de absurde, bewegende installaties van de Tsjechische kunstenaar Krištof Kintera en de ironische en speelse ontwerpen van de Nederlandse kunstenaar Piet Parra, trekt de eerste avond al direct ruim 4.000 mensen naar de Kunsthal en het Museumpark. In het Freaky Weekend op 18 en 19 april, tijdens de start van de Nationale Museumweek, zijn er gratis mini-tours door de tentoonstellingen, optredens van circusstudenten van Codarts, een lezing door Charlotte Lybeer en een Artist Talk met Kunsthal Light # kunstenaar Thera Clazing. Daarnaast is het mogelijk om mee te doen aan een SKVR workshop geïnspireerd op het werk van Krištof Kintera, een T-shirt à la Parra te zeefdrukken en te jongleren onder begeleiding van Circus Rotjeknor. Muziek is er ook met onder meer het ‘instant composing duo’ Stephanie Francke en Friso van Wijk en de jonge singer/songwriter Tim Verhaal. Doorlopend kan het publiek in het Kunsthalcafé proeven van Freaky Food.
In juni sluit de Kunsthal aan bij de eerste editie van de Rotterdamse Dakendagen, waarbij publiek voor het eerst het dak van de Kunsthal op mag, de bijenvolken ontdekt en geniet van het uitzicht.
Ook het festival KunsthalKOOKT & Kweekt, wat samenvalt met de Parade, zorgt tijdens de zomer voor samenwerking met een groot aantal partijen in de stad Rotterdam en een grote levendigheid in het Museumpark. In de tot ‘Markthal’ omgebouwde HAL 2 bieden meer dan negentig ondernemers hun waren aan, waaronder Rotterdamse koffie, Rotterdams bier en Rotterdamse munt, de Wijkkeuken, Uit Je Eigen Stad en nog veel meer. Men kan kennismaken met andere foodfestivals uit de stad, zoals Djemaa el fna, en in het Kooktheater geven vele Rotterdamse chefs workshops en demonstraties en zijn er lezingen van tuinmannen, schrijvers en zeewiersnijders. Op het terras wordt volop gekookt en geproefd.
Tijdens de zomertentoonstelling ‘do it (Kunsthal Rotterdam)’ vinden vele mooie lokale samenwerkingen plaats met kunstenaars en collectieven en kan het publiek de hele zomer ‘hands on’ bijdragen aan de kunstwerken in de tentoonstelling.
Tijdens het Keith Haring Weekend wordt de verbinding gelegd tussen de jaren tachtig en de actualiteit, met de thema’s uit het leven en werk van Keith Haring als uitgangspunt. Er zijn lezingen die vanuit verschillende invalshoeken ingaan op het tijdsbeeld van de jaren tachtig. Het Doelen Ensemble treedt op met minimal music uit de jaren tachtig en er wordt ‘gevogued’ door House of Vineyard. Ook zijn er gratis rondleidingen door UrbanGuides, drawing battles en workshops met straatkunstenaars Vinze en LuckyDubz, een sneak preview door Rewriters 010 en de filmvertoning ‘The Universe of Keith Haring’ van filmmaker Christina Clausen. Met de kunstenaars van OPPERCLAES kunnen bezoekers hun eigen protestaffiche maken. Jonge breakdancers van het Hiphophuis geven workshops en demonstraties en DJ Git Hyper van DemonFuzz-Records zorgt voor de echte Eighties sound, terwijl voor de Kunsthal in het Museumpark door bezoekers en voorbijgangers gewerkt wordt aan de voltooiing van het Community Art Project.
Levendige binnenstad: Keith Haring Citydressing
De tentoonstelling ‘Keith Haring. The Political Line’ spreekt een breed publiek aan, van diverse leeftijden en door alle lagen van de bevolking. De herkenbare, iconische symbolentaal en de klare lijn in het werk van Keith Haring is tijdens de tentoonstelling uitgebreid te zien in het straatbeeld van Rotterdam. Het zwaartepunt van deze Citydressing ligt in samenwerking met RET op het grootste metrostation van Rotterdam, Beurs, en met reden. Keith Haring heeft tussen 1980 en 1985 namelijk duizenden ‘Subway drawings’ gemaakt, de inmiddels wereldberoemde krijttekeningen op het zwarte papier in de reclameframes van de New Yorkse metro.
De buitelende, rennende figuren en blaffende honden trekken ook een spoor door de rest van de stad. In samenwerking met partners zoals Inntel Hotel, de ondernemersvereniging Nieuwe Binnenweg en Centraal Station Rotterdam zijn talrijke plekken in de stad ‘getagd’ met de figuren van Keith Haring. Op social media worden deze afbeeldingen veelvuldig gedeeld en geliked.
De Bijenkorf Rotterdam wijdt tijdens het openingsweekend een prachtige etalage aan Keith Haring als eyecatcher voor het winkelende publiek en Schmidt Zeevis serveert haring tijdens de events en kleedt al haar vrachtwagens aan in Haring stijl. Ook het Community Art Project draagt bij aan het verlevendigen van de stad: de winnende creaties van de Keith Haring Art Challenge zijn door een enthousiast publiek beschilderd op een meterslang doek, tijdens 24uurcultuur voor het Centraal Station en tijdens het Keith Haring Weekend in het Museumpark Rotterdam.
Het behaalde succes van ‘Keith Haring. The Political Line’ is mede te danken aan de talrijke initiatieven en samenwerkingen rondom de tentoonstelling. Tijdens een MASH-UP! met IFFR en North Sea Jazz ontmoeten de achterbannen van drie sterke Rotterdamse cultuurmerken elkaar in de Kunsthal. De Kunsthal neemt samen met Rotterdamse (straat)kunstenaars deel aan de Rotterdamse Debatnacht en er is een samenwerking met het Aids Fonds op Wereld Aids Dag. Gedurende de gehele looptijd van de Keith Haring tentoonstelling was, met dank aan Kunsthal ambassadeur Nationale – Nederlanden, in het drukbezochte NN DE Café bij Rotterdam CS, een hommage aan Keith Haring te zien van kunstenaar Johan Moorman.
Diverse hotels, waaronder Hotel New York en Inntel Hotels, zijn aangehaakt met speciale arrangementen en vele bekende Rotterdammers, van oud burgemeester Opstelten tot dj’s en kunstenaars, werkten mee aan de bijzondere tentoonstellingstrailer van Bilder. Zie ook Events en Nieuw Publiek. Deze en andere evenementen zoals de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, de presentatie van het architectuurtijdschrift OASE in aanwezigheid van Rem Koolhaas in een uitverkocht Auditorium, tot het diner van HAL Investments en een bruiloft in het Auditorium geven de Kunsthal voortdurend extra ‘schwung’. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarmee de Kunsthal bijdraagt aan verlevendiging van de stad en het Museumpark.
Economische spin-off
De economische spin-off van dynamische culturele instellingen zoals de Kunsthal waar de stad Rotterdam van profiteert, is van grote waarde. Uit eigen publieksonderzoek blijkt dat 63% van het Kunsthalpubliek in 2015 hun bezoek combineert met winkelen en horeca in Rotterdam. Rekening houdend met het volledige tentoonstellingsprogramma kan de bestedingsimpuls in de stad oplopen tot meer dan € 7 miljoen op jaarbasis. Kortom: horeca, hotels en winkels profiteren, in de ‘slipstream’ van de populaire Kunsthal, mee van het succes van het tentoonstellingsprogramma. Daarnaast verschaft de Kunsthal werk aan tientallen Rotterdamse ZZP-ers en bedrijven vanwege het tentoonstellingsprogramma, inrichting en vormgeving van tentoonstellingen en op het gebied van marketing en communicatie. Wederzijdse versterking tussen de detailhandel en de Kunsthal gebeurt op regelmatige basis zoals de samenwerking in het kader van de tentoonstellingen ‘do it (Kunsthal Rotterdam)’, ‘Tomatenfabriek’ en ‘Keith Haring. The Political Line’. Zie ook Kunsthal en Ondernemen
Lees minder