Het Gebouw
De Kunsthal Rotterdam is een van de bewezen iconen van de moderne architectuur. Het gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands’ beroemdste architect Rem Koolhaas samen met projectarchitect Fuminori Hoshino van het Rotterdamse architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) als een Palais des Festivals, een ontmoetingsplaats voor kunst en cultuur. Het ontwerp betekende een ‘springplank’ voor zijn internationale carrière en wordt jaarlijks bezocht door vele architectuurliefhebbers uit de hele wereld. Samen met landschapsarchitect Yves Brunier is OMA ook verantwoordelijk voor de herinrichting van het Museumpark.
Architectonisch icoon
Met verschillende partijen in en buiten de stad zoals OMA/Rem Koolhaas en Urban Guides is samengewerkt om de Kunsthal als architectonisch icoon een volwaardige rol naast nieuwe iconen als de Markthal, het Centraal Station en De Rotterdam te laten spelen. Met de bestaande architectuurrondleidingen door Urban Guides door het gebouw en het omringende Museumpark, en de in 2015 gelanceerde Luisterroute met Mike Boddé kan het publiek meer te weten komen over het ontwerp van dit bijzondere park en de architectuur van de Kunsthal. De komende jaren zet de Kunsthal ook in op meertalige publicaties, lezingen en filmvertoningen om het gebouw als architectonisch icoon te bestendigen.
Palais des Festivals
Met het gebouw als podium en ontmoetingsplek heeft de Kunsthal ook in 2015 duurzame relaties met culturele partners versterkt, nieuw publiek bereikt en een multidisciplinair programma ontwikkeld dat net zo veelzijdig en contrastrijk is als het tentoonstellingsprogramma. Ook als netwerklocatie voor bedrijven, verenigingen en onderwijsinstellingen bleek de Kunsthal een mooie inspiratieplek voor kennisuitwisseling, voor presentaties en om elkaar informeel tegen te komen.
Meer ontvangsten en evenementen
Het resultaat van de verbouwing onder leiding van OMA, is een duurzaam, beter toegankelijk en goed exploiteerbaar gebouw. Het prachtige Auditorium met ruim driehonderd zitplaatsen is door de Kunsthal gebruikt voor het programmeren van activiteiten, én ook veelvuldig apart verhuurd als eventlocatie. Het aantal ontvangsten en evenementen is in 2015 gestegen. Partijen zoals Rotterdam Topsport, Rotterdam Partners en VNO-NCW zijn ondertussen vaste gasten geworden, en steeds gerenommeerdere bedrijven waaronder diverse multinationals weten de Kunsthal te vinden. Alleen al tijdens de Haring tentoonstelling vonden er dertig zakelijke ontvangsten plaats. De inzet van het Auditorium, in combinatie met het café en terras, de winkel en het ontvangstgebied is een beproefd concept en zal ook in de komende jaren worden aangeprezen.
Een levendig Museumpark
Talrijke evenementen geven de Kunsthal voortdurend extra ‘schwung’ en dragen bij aan verlevendiging van het Museumpark, zoals de uitreiking van de VSB Poëzieprijs en de presentatie van het architectuurtijdschrift OASE in aanwezigheid van Rem Koolhaas in een uitverkocht Auditorium. Tijdelijke kunstwerken zoals de ‘Public Jukebox’ en ‘Bad News’ in een opengestelde bunker bij de Kunsthal van Krištof Kintera, en het billboard van een tropische zonsondergang van Mathias Kessler zorgen rondom het gebouw voor extra reuring. Ook activiteiten zoals openingen van tentoonstellingen, FAMILIEdagen en het Keith Haring Community Art Project zorgen voor meer toestroom van publiek in het park. Samen met het International Film Festival Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Kunsthal in 2015 gewerkt aan het multidisciplinaire evenement ‘Rotterdam Xpanded’ dat in en rondom het Museumpark plaatsvindt in de zomer van 2016.
Het Museumparkticket: wegens succes verlengd
Wegens succes is het Museumparkticket, dat in 2012 als pilot begon, verlengd. Onder de marketingcollega’s van de instellingen aan het Museumpark is regelmatig contact geweest en onder leiding van de Kunsthal is in samenwerking met Open Rotterdam een Museumparktrailer geproduceerd. Het Museumparkticket is vooral populair bij toeristen uit binnen- en buitenland die in korte tijd willen genieten van het brede culturele aanbod in het Museumpark. De Museumparkinstellingen spelen, met een hogere oplage van het ticketboekje en meer verkooplocaties, in op de toegenomen interesse vanuit binnen- en buitenland voor de stad Rotterdam.
De Parkenknoop
Er is ook gewerkt aan de koppeling tussen het Museumpark en Het Park (de zogenaamde ‘parkenknoop’) om het groen in de stad met elkaar te verbinden, en een ‘vriendelijker’ oversteek te maken voor wandelaars en fietsers. In plaats van een steile trap vanaf het zebrapad aan de Westzeedijk is er een langzaam aflopend wandelpad gekomen dat geschikt is voor rolstoelgebruikers. De trap naast de Kunsthal is minder steil en meer groen siert het talud en het plein. Sinds 2010 is er gewerkt aan dit masterplan Westzeedijk, dat nu met behulp van Europsese subsidie stapsgewijs wordt uitgevoerd. Op 19 mei 2016 is de afronding van fase 1 van de Parkenknoop feestelijk gevierd. De oplevering van de Parkenknoop biedt de Kunsthal een perfect moment om haar terras verder te verfraaien.
Aanpassingen aan het gebouw
De vernieuwende aanpak om het beheer en onderhoud van de Kunsthal bij een Rotterdams consortium neer te leggen is in het Jaarverslag 2014 uitgebreid toegelicht. Daarnaast is ook in 2015 gewerkt aan een aantal belangrijke aanpassingen in het gebouw. Inpandig is de Kunsthal gestart met de verbetering van het kantoorgedeelte op de begane grond en de eerste verdieping, en met het creëren van ruimte voor fietsenstalling voor medewerkers en bezoekers rondom het gebouw.
Collectiegebouw
Op 5 november 2015 is de Rotterdamse gemeenteraad akkoord gegaan met de bouw van het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark. Na dit besluit van de gemeenteraad ten faveure van het collectiegebouw is er een traject ingezet om in gezamenlijkheid te zoeken naar een intensievere samenwerking in het Museumpark en zijn er diverse overleggen gevoerd. De Kunsthal heeft eerder haar zorgen en vragen rond de komst van het collectiegebouw gedeeld. Met de komst van het collectiegebouw houdt de Kunsthal rekening met een reëel risico op verdringingseffecten en een zeker risico op verslechtering van de fysieke bereikbaarheid. De Kunsthal zal ook het komende jaar de plannen rond het collectiegebouw nauwgezet volgen.
Lees minder