Flexibel en Constrastrijk
De Kunsthal is een toverdoos met flexibele programmering. Daarmee kan zij dwarsverbanden laten zien op het gebied van kunst, cultuur, design en lifestyle en inspelen op de actualiteit. Talrijke doelgroepen ontmoetten elkaar afgelopen jaar in de Kunsthal: van hipsters, kunstenaars, jongeren, designfans en scholieren tot vriendinnenclubs, kunstliefhebbers, wetenschappers, ondernemerskringen en ‘foodies’. Het is een verrijking om te zien hoe de Kunsthal wederom functioneert zoals het bedoeld is: een Palais des Festivals en ontmoetingsplaats, waar altijd iets te ontdekken is.
De mix van grote internationale tentoonstellingen samen met nationale of regionale projecten en de kruisbestuiving tussen luchtige thema’s en verdieping zorgen voor de dynamiek die zo uniek is voor de Kunsthal. Waar het voorjaar in 2015 eerder dwarsverbanden van verbeeldingskracht toont, kent het najaar meer contrast door de activistische kunst van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990) in de jaren tachtig in New York, tegenover het fascinerende overzicht van de geschiedenis van Sovjet design in de tijd van het IJzeren Gordijn.
Bezoekers die voor Keith Haring komen zijn aangenaam verrast door het retrodesign van Russische makelij. Tegelijkertijd zijn designliefhebbers enorm onder de indruk van het geëngageerde werk dat Keith Haring in zijn korte leven wist te produceren. Een verrassing voor velen, die voorheen Harings werk slechts kenden van de T-shirts en andere merchandise. Kijk bij tentoonstellingen 2015 en events en nieuw publiek voor het uitgebreide programma en activiteiten in 2015.
Freaky Voorjaar vol dwarsverbanden
Onder de noemer ‘Freaky Voorjaar’ openen tijdens de Museumnacht op zaterdag 9 maart vier nieuwe tentoonstellingen. De ironische installaties van de Tsjechische kunstenaar Krištof Kintera in de tentoonstelling ‘Your Light is My Life’ doen het publiek glimlachen en verbazen. De hybride, surrealistische figuren van de Nederlandse kunstenaar Piet Parra trekken (nieuwe) urban doelgroepen en de portretten van mensen die een andere identiteit aannemen (zogenaamde ‘furries’) van de Belgische fotografe Charlotte Lybeer zijn intrigerend.
Het duister geschilderde interieur van Thera Clazing staat haaks op de strakke architectuur van Rem Koolhaas en creëert bevreemding voor passanten. De Luisterroute, een innovatieve audiotour met Mike Boddé waarin bezoekers een non-stop geluidswandeling maken door de Kunsthal, wordt in zijn aanwezigheid gelanceerd.
Er zijn optredens van Parra’s band Le Le (met de bekende zanger Pepijn Lanen alias Faberyayo) en de Tjechische band The Tchendos. De Kunsthal bruist van de activiteiten!
Een week later zet ook de hands-on familietentoonstelling ‘Wondere Wereld’ met ruim vijfhonderd ansichtkaarten, film- en fotomomenten uit de vroege twintigste eeuw, de deuren open naar het rijk der verbeelding. Bij deze tentoonstelling is voor kinderen veel te ontdekken, terwijl volwassenen een terugblik krijgen in de jaren zeventig met de ansichtkaarten uit alle 863 gemeenten van Nederland in de tentoonstelling ‘Groeten uit…’ van de Rotterdamse kunstenaar Wim Gijzen.
De Kunsthal als publiekslaboratorium
De zomer staat in het teken van publieksparticipatie met de tentoonstelling ‘De Tomatenfabriek’ waar jong en oud op een vrolijke manier ondergedompeld wordt in alles wat met de tomaat te maken heeft. Een door de Kunsthal zelf geproduceerde tentoonstelling die veel kinderen met een Jeugdvakantiepaspoort of vanuit een naschoolse opvang naar de Kunsthal trekt. De Tomatenfabriek opent tegelijkertijd met de vijfde editie van KunsthalKOOKT en is geprogrammeerd als een uitbreiding van dit driedaagse festival van de goede smaak.
Gelijktijdig vinden in het project ‘do it (Kunsthal Rotterdam)’ – naar een concept van curator Hans Ulrich Obrist, in samenwerking met gastcurator Jeroen Everaert van Mothership en OPPERCLAES – vele mooie lokale samenwerkingsverbanden plaats. Het uitvoeren van kunstenaarsinstructies door (Rotterdamse) kunstenaars én de actieve rol van bezoekers hierin, brengt een ander publiek naar de Kunsthal. In het najaar is het Keith Haring Community Art Project ‘Art is for Everyone’ een goed voorbeeld van publieksparticipatie in de geest van Keith Haring. Lees hier meer over de Kunsthal en Publieksparticipatie.
De Kunsthal als podium
De Kunsthal heeft door haar jarenlange expertise met het maken en presenteren van kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen een belangrijke functie in het ontsluiten van bijzondere (inter)nationale collecties voor een breed publiek. Zij fungeert vaak als platform voor diverse musea, kunstenaars, particuliere verzamelaars, stichtingen en (maatschappelijke of culturele) instellingen. Ook in 2015 heeft ze deze taak succesvol uitgevoerd.
In de derde week van juni biedt de Kunsthal een platform aan talrijke producenten op het gebied van gezond en duurzaam eten in de jubileumeditie van KunsthalKOOKT&Kweekt, het Festival voor de Echte Smaak. In samenwerking met gastcurator Ellen Scholtens tovert dit festival, ooit begonnen in 2004 als de ‘moeder’ van alle eerlijk eten-festivals van Nederland, de Kunsthal drie dagen lang om in een waar eetpaleis. Er is volop gekookt in het Kooktheater met presentaties in het Auditorium, en het publiek kan de beste producten proeven van gepassioneerde standhouders die geen enkele concessie doen aan de Echte Smaak.
Voor het eerst in Europa is vanaf oktober een bijzondere collectie designproducten van het Moscow Design Museum in Nederland te zien. Van ‘Misjhka’ – de beroemde beer die mascotte werd voor de Olympische Zomerspelen in 1980 – tot de Kremlin regeringstelefoon; de tentoonstelling ‘Rode Welvaart. Sovjet Design 1950-1980’ laat een fascinerend kijkje achter de schermen van het toenmalige IJzeren Gordijn zien. Meer dan 360 objecten tonen de beste voorbeelden van Sovjet design, van charmante retroproducten en grafische ontwerpen tot prototypes die staan voor een systematische, functionele en sociale ontwerpbenadering.
In samenwerking met Fondation Custodia in Parijs biedt de Kunsthal een podium aan het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar Arie Schippers. In de tentoonstelling ‘Verf wordt vogel’ zijn veel bruiklenen uit particuliere collecties opgenomen. Mede dankzij de (pers)aandacht die voor zijn werk ontstond, heeft Schippers in januari 2016 uit handen van Wim Pijbes de Sacha Tanja Penning ontvangen, als eerbetoon aan ‘een kunstenaar, persoon of instantie die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de figuratieve kunst in Nederland’.
Ook de Oostenrijkse kunstenaar Mathias Kessler, die in zijn werk de (historische) relatie tussen mens en natuur onderzoekt, krijgt met zijn eerste solotentoonstelling in Nederland een podium. De Kunsthal presenteert enkele belangrijke installaties uit zijn oeuvre dat met innovatieve technieken belangrijke thema’s zoals economische belangen en onze omgang met natuurlijke hulpbronnen aan de kaak stelt. Aan de buitenzijde van de Kunsthal is zijn prominente werk ‘Sunset in Simulacrum’ ook voor passanten in het Museumpark te zien.
Inspringen op de actualiteit
De Kunsthal creëert ook ruimte om in te springen op de actualiteit, door bijvoorbeeld in een kort tijdsbestek een presentatie voor te bereiden in de Amsterdamse Kunsthal Citroen, door aan te sluiten bij de Kinderboekenweek met de presentatie ‘Later word ik kinderboekenschrijfster’ en bij de succesvolle voorstelling ‘Van Waveren. De ondergang van een Hollandse familie’ van het Ro Theater met de fototentoonstelling ‘Van Waveren. Een overdonderende familiegeschiedenis’.
Regelmatig komen op korte termijn inhoudelijk sympathieke projecten langs die goed bij de Kunsthal passen. Zoals ‘Hollandse Heren’, een serie van achttien geschilderde portretten van mannen door beeldend kunstenaar Milou Hermus. Onder de geportretteerden zijn ook de Kunsthal oud-directeuren Wim Pijbes en Wim van Krimpen, die de tentoonstelling openen, en nu als portret weliswaar, weer even terug in de Kunsthal zijn.
In samenwerking met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft is de maquettetentoonstelling ‘Kunsthallen in de Kunsthal’ gepresenteerd in het Auditorium: het resultaat van een intensieve maquetteworkshop. De schetsmaquettes van de Kunsthal – in één dag gemaakt – tonen honderdvijftig verschillende interpretaties van het iconische gebouw van Rem Koolhaas uit 1992.
Verdieping en engagement
Ook voor actuele internationale ‘moeilijke’ kunst ziet de Kunsthal een rol weggelegd. Samen met West Den Haag werkt de Kunsthal aan een tentoonstelling van de internationaal toonaangevende Noors/Duitse kunstenaar Bjørn Melhus. Hiermee sluit de Kunsthal aan bij het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Art Rotterdam, waar parallelpresentaties van Melhus te zien zijn. Met deze tentoonstelling en het debat ‘Me against Us’, georganiseerd door West Den Haag, biedt de Kunsthal verdieping aan zowel haar eigen publiek als ook aan IFFR en Art Rotterdam publiek.
Met trots kan de Kunsthal terugkijken op de zeer succesvolle tentoonstelling ‘Keith Haring. The Political Line’, een internationale kunsttentoonstelling van groot formaat, die meer dan 123.000 bezoekers weet te trekken. Vijfentwintig jaar na zijn dood laat de Kunsthal zien dat zijn werk nog niets aan zeggenschap heeft verloren. Met honderdveertig kunstwerken uit internationale verzamelingen gaat de tentoonstelling uitvoerig in op de sociale en politieke aspecten van het levenswerk van deze wereldberoemde kunstenaar.
Aan de tentoonstellingstrailer werken veel bekende en minder bekende Rotterdammers mee onder wie Ivo Opstelten, Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis) en Chris Versteeg (kunstenaar). Net als bij de Gaultiertentoonstelling in 2013 en de Bondtentoonstelling in 2014 is het de Kunsthal wederom gelukt om grootstedelijke samenwerkingsverbanden aan te gaan en te zorgen voor zichtbaarheid in de stad. Het publiek raakt geïnspireerd door zijn oeuvre en engagement, wat blijkt uit de grote belangstelling voor de begeleidende audiotour, de vele aanvragen voor rondleidingen en een grote activiteit en betrokkenheid op de sociale media.