Publieksparticipatie
De Kunsthal heeft inmiddels een jarenlange ervaring opgebouwd met het actief betrekken van haar publiek bij het tentoonstellingsprogramma. Ook in 2015 zijn er weer diverse vormen van publieksparticipatie georganiseerd, waarbij het experiment niet werd geschuwd.
Publiek van alle leeftijden kon in de zomertentoonstelling ‘De Tomatenfabriek’ (onderdeel van KunsthalKOOKT & Kweekt Festival) zelf ontdekken hoe tomaten groeien, wat je ermee kunt maken en wat er bij komt kijken voor een tomaat het winkelschap bereikt. Door middel van een interactief parcours volgden bezoekers het hele kweekproces van zaadje tot plant, en konden zelf tomaten verzorgen en van de oogst zelfgemaakte tomatensoep of ketchup zonder suiker maken. Inclusief etiket voor op de verpakking. Tot slot werd de smaak van de fijnproever, i.s.m. Rijk Zwaan en Universiteit Wageningen, getest tijdens het blind proeven van de meest uiteenlopende soorten tomaat.
Do it met de Kunsthal
In de tentoonstelling do it (Kunsthal Rotterdam), het vooruitstrevende tentoonstellingsconcept van curator Hans Ulrich Obrist was een hoofdrol weggelegd voor de bezoekers. De naam zegt het al: ‘doe het zelf’. Publieksparticipatie pur sang omdat een actieve rol van bezoekers van doorslaggevend belang was om enkele van de vele kunstwerken tot stand te brengen. De Kunsthal nodigde iedereen uit om met veel élan do it (Kunsthal Rotterdam) te realiseren.
Tijdens het speciale openingsevent op zaterdag 4 juli deden de genodigden mee aan de Do it instructie van Amalia Pica ‘Bouw een feestje’ waarbij 200 kg confetti gelijktijdig de lucht in ging. Verschillende do it instructies nodigden de bezoekers actief uit om te participeren zoals ‘When you are walking, stop and smile at a stranger’ van Louise Bourgeois (2002), ‘WISH PEACE’ van Yoko Ono (1996), ‘Instruction’ van Joan Jonas (2002) en ‘A Black not Straight Line’ van Sol LeWitt (2001).
Publieksparticipatie in Community Art Project
Het Keith Haring Community Art Project ‘Kunst is voor iedereen’ is een goed voorbeeld van publieksparticipatie in de geest van Keith Haring. Hij beschouwde kunst als een publiek recht en publiek bezit. Haring werkte daarom veelvuldig vanuit de openbare ruimte en organiseerde diverse ‘community art’ projecten om een groot publiek bij zijn kunst te betrekken. De Kunsthal riep, voorafgaand aan de tentoonstelling ‘Keith Haring. The Political Line’, grafisch ontwerpers, kunstenaars, muralists, tekenaars, street artists, designers en cartoonisten op zich te laten inspireren door Keith Haring en de titel van de tentoonstelling ‘The Political Line’.
Ruim 55 inzendingen zijn door een jury bestaande uit Julia Gruen, directeur van de Keith Haring Foundation in New York, kunstenaars Jan Rothuizen en Piet Parra en Kunsthal directeur Emily Ansenk beoordeeld. De ontwerpen van de drie prijswinnende kunstenaars en illustratoren zijn daadwerkelijk uitgevoerd. Hun creaties zijn op een meterslang doek door voorbijgangers en bezoekers beschilderd tijdens respectievelijk Lowlands in augustus, 24uurcultuur voor Rotterdam Centraal Station in september en tijdens het Keith Haring Weekend in het Museumpark Rotterdam in oktober.