Tentoonstellingen 2015
Bjørn Melhus
The Theory of Freedom
24 januari t/m 1 maart 2015
Partners: West Den Haag
Voor de eerste editie van ‘One Project’ brachten de Kunsthal Rotterdam en West Den Haag de internationaal toonaangevende Duits-Noorse videokunstenaar Bjørn Melhus (1966) naar Nederland. In zijn spraakmakende korte films en video-installaties speelt hij met begrippen als identiteit, media, globalisme en massacultuur. Hij benadert maatschappelijke thema’s op het scherpst van de snede, op een prikkelende, soms absurdistische toon en in een buitenissige vormgeving. In de multi channel installatie ‘The Theory of Freedom’ staat de definitie van vrijheid centraal. Parallelpresentaties van Melhus waren te zien bij West Den Haag, Art Rotterdam en IFFR. Tijdens Art Rotterdam vond het eerste debat ‘Me against Us’ plaats naar aanleiding van het maatschappijkritische werk van Bjørn Melhus.
Krištof Kintera
Your Light is My Life
28 februari t/m 7 juni 2015
Partners: J.E. Jurriaanse Stichting, Indofin Group, Technisch Centrum Ceske Centrum, Stichting Ammodo
De Kunsthal Rotterdam introduceerde in Nederland een grote solotentoonstelling van de Tsjechische kunstenaar Krištof Kintera. Vol ironie, met bijna slapstickachtige, soms duistere humor, stelt Kintera met tot de verbeelding sprekende installaties, politiek geladen onderwerpen aan de orde. Zijn werk is overrompelend fantasievol en krachtig en geeft op subtiele wijze stof tot nadenken. De sculpturen en installaties van Kintera ‘leven’, kunnen bewegen, communiceren, disfunctioneren en zijn soms volkomen absurd. In de tentoonstelling werden bezoekers ondergedompeld in Kintera’s wereld: een bijzondere ervaring en een ‘must-see’.
De bonte avonturen van de Cabbit en de Folf
Charlotte Lybeer
28 februari t/m 7 juni 2015
In het werk van de Belgische fotografe Charlotte Lybeer (1981) speelt de wisselwerking tussen de virtuele en de werkelijke wereld een belangrijke rol. Geïnspireerd door films en games lijken de mensen die Lybeer portretteert af te reizen naar een tussenwereld. Een wereld waarin zij een andere identiteit aannemen en tijdelijk ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. De tentoonstelling ‘De bonte avonturen van de Cabbit en de Folf’ in de Kunsthal Rotterdam liet ruim dertig werken van Lybeer zien, waarin zij mensen volgde – ‘furry fans’ en ‘zentai leden’ – die op afgesproken plekken samenkomen en zich omhullen met een andere ‘huid’. Tijdens de opening, die plaats vond tijdens het Freaky Voorjaar in de Kunsthal, waren ook verschillende furry’s aanwezig.
Parra
7 maart t/m 7 juni 2015
Partners: BankGiro Loterij
De Nederlandse kunstenaar Parra (Pieter Janssen) was vanaf 7 maart te zien in de Kunsthal Rotterdam. Zijn stijl is herkenbaar, absurdistisch, speels en ironisch. Parra’s werk kenmerkt zich door moderne ‘post-pop’ tekeningen met heldere kleuren en een eigenzinnige typografie. Zijn wereld bevat hybride, bizarre en surrealistische figuren – mannen met vogelhoofden en voluptueuze vrouwen met sensuele lichamen – gecombineerd met teksten die uiteenlopen van sarcastisch en introvert tot ironisch en onzinnig. Parra ontwikkelt zich tot erkend en creatief beeldmaker die voor gevestigde merken special editions ontwerpt en zijn vrije werk wereldwijd exposeert. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Parra een muurschildering van circa 25×6 m in Hal 3. De opening van de tentoonstelling ging gepaard met een optreden van Parra’s eigen band Le Le. Aansluitend begon het Freaky Voorjaar, wat tegelijk werd geopend met de Museumnacht010.
Thera Clazing
Shadows of a downfall
Kunsthal Light #10
7 maart t/m 24 mei 2015
Partners: BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds
Thera Clazing, in 2014 afgestudeerd aan de afdeling Fine Art van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, tekent en schildert met latex en houtskool op muren. Eindeloze, desolate landschappen met botstructuren van beesten, waarbij de toeschouwer alleen maar kan gissen welke scène zich hier heeft afgespeeld. De geschilderde objecten tonen een mogelijk verhaal vol suspense, als voorbode van een lugubere wending. Je vermoedt het bestaan van personages, zonder dat er iemand aanwezig is. In Clazings werk voor Kunsthal Light #10 liet zij een beklemmende eenzaamheid zien en maakte zij voelbaar wat niet zichtbaar is. Op zaterdag 18 april vond een Artist Talk plaats. Willem Jardin, docent aan de HKU afdeling Fine Arts, interviewde Thera Clazing over haar werk. Aansluitend bracht componist en musicus Roel Hazendonk zijn speciaal voor het werk gecomponeerde muziekstuk Beyond Doubt ten gehore.
Bekijk hier het videoverslag van Glamcult
Hollandse Heren
Een portrettengalerij door Milou Hermus
7 maart t/m 31 mei 2015
Beeldend kunstenaar Milou Hermus heeft in de afgelopen drie jaar achttien mannen geportretteerd. Mannen die haar fascineren, van ontwerpers en schrijvers tot museumdirecteuren. Mannen die ze jarenlang op afstand heeft bewonderd om hun stem, teksten of werk. Om deze ‘Hollandse Heren’ in haar atelier te krijgen en ze vervolgens in hun hemd te laten poseren, was een gedurfde onderneming. In een witte leegte zonder referenties, moeten ze het doen met wie zij zijn: een oogopslag, het trekken van de mond, de lichaamshouding, het staan, de taal van de handen. Deze kale, directe stijl heeft de Nederlandse portretkunst tot op de dag van vandaag gekenmerkt. De geportretteerde is wie hij is: niet meer en niet minder.
Wondere wereld
Opmerkelijke ansichtkaarten uit de vroege 20e eeuw
14 maart t/m 7 juni 2015
Partners: Harri Kalha, The Finnisch Museum of Photography
‘Wondere Wereld’ opende met meer dan vijfhonderd absurde ansichtkaarten de deuren naar het rijk der verbeelding en voerde de bezoeker mee in een fantasiewereld vol mysterieuze dromen, waarin theaterspel en ironie hoogtij vieren. Deze familietentoonstelling in de Kunsthal belichtte een vergeten deel van de geschiedenis van de ansichtkaart, die zich aan het einde van de negentiende eeuw ontwikkelt tot een nieuwe volkskunst. Tussen 1900 en 1914 – in een tijd waarin de moderne fotografie nog in haar kinderschoenen staat en het ‘surrealisme’ nog niet is uitgevonden, om van de computer en photoshoppen maar niet te spreken – groeit de ‘real photo’ ansichtkaart uit tot een ware rage.
Wim Gijzen
Groeten uit…
14 maart t/m 7 juni 2015
Partners: Verbeke Foundation
In 1972 reist de Rotterdamse kunstenaar Wim Gijzen heel Nederland af en fotografeert zichzelf, met een panoramacamera op statief, bij alle 863 gemeenteborden die ons land op dat moment rijk is. Hij koopt bovendien in ieder dorp of stad twee ansichtkaarten, verstuurt er één naar de Rotterdamse Kunst Stichting en houdt de andere kaart zelf. Even systematisch fotografeert hij ook de winkel waar hij de ansichtkaart koopt en de brievenbus waar hij deze op de post doet. De 35.000 kilometer die Wim Gijzen aflegt, resulteert per gemeente in één panoramafoto, twee ansichtkaarten – één met de afbeelding en één met de adreskant en postzegel – samen met een foto van de winkel en van de brievenbus. De tentoonstelling ‘Groeten uit…’ in de Kunsthal was een documentatie van het conceptuele kunstproject ‘Een bezoek aan alle 863 gemeenten van Nederland’ en liet anno 2015 een verrassend tijdsbeeld zien van de leefomgeving in de jaren zeventig.
Tim Hollander
Curating the collection (1992 – 2014)
Kunsthal Light #11
7 juni t/m 30 augustus 2015
Partners: BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds
Voor editie 11 van Kunsthal Light nam Tim Hollander, in 2014 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, de fictieve rol aan van gastcurator. Dwalend en spittend door de opslag en archieven haalde hij ‘verborgen schatten’ van de Kunsthal naar boven. De Kunsthal heeft geen eigen kunstcollectie maar wel een enorme diversiteit aan objecten en materialen die worden gebruikt om de vele tentoonstellingen vorm te geven. Met gebruik van plexiglazen kappen, sokkels, schetsen, plattegronden en materiaallijsten legde Tim Hollander – met de hellingbaan van de Kunsthal als vitrine – de infrastructuur binnen een tentoonstelling bloot.
KunsthalKOOKT & Kweekt
Festival voor de Echte Smaak
19 juni t/m 21 juni 2015
Partners: Rotterdam Festivals, BankGiro Loterij, VSB Fonds, stichting Doen, de Rabobank, Unilever, Verstegen, Rijk Zwaan, Wageningen UR, Van Leeuwen van Lignac Stichting, Harvest House, Uit Je Eigen Stad, Looije Tomaten, Batist Westland, Albert Heijn, Magis 010, Zegro en Duni.
In deze jubileumeditie van het Festival voor de Echte Smaak toont de Kunsthal een verse generatie producenten die overloopt van idealisme als het gaat om goede en gezonde voeding. Er wordt volop gekookt en het publiek kan de beste producten proeven van gepassioneerde standhouders die geen enkele concessie doen aan de Echte Smaak. In de ‘Markthal’ bieden meer dan negentig ondernemers hun waren aan. Van brood dat de tijd heeft gekregen om te rijzen en fruit dat heeft mogen rijpen tot groente die direct van het land komt. In het Kooktheater kun je drie dagen je licht opsteken tijdens filmvertoningen, demonstraties en lezingen van chefkoks, kwekers, barista’s, groenteveredelaars en zeewiersnijders. Bezoekers maken kennis met andere foodfestivals in Rotterdam en… dit jaar wordt er ook gekweekt!
Tomatenfabriek
19 juni t/m 11 september 2015
Partners: Rijk Zwaan, Wageningen UR, Van Leeuwen van Lignac Stichting, Harvest House, Uit Je Eigen Stad, Looije Tomaten, Batist Westland, Albert Heijn en Magis 010
In de familietentoonstelling ‘Tomatenfabriek’ is iedere bezoeker van jong tot oud uitgedaagd zelf te ontdekken hoe tomaten groeien en wat je met deze vrucht (of is het toch een groente?) kunt bereiden. De bezoeker werd op een vrolijke manier ondergedompeld in alles wat met de tomaat te maken heeft. Ook wie nog niet besmet was met het ‘moestuinvirus’ werd uitgedaagd zelf te ontdekken hoe tomaten groeien en wat je ermee kunt maken. Door middel van een interactief parcours volgde je het hele kweekproces van zaadje tot plant, en werd je tomatenexpert. Onderweg koos je je eigen tomaat, decoreerde je tomaten en mocht je je eigen tomaat mee naar huis nemen. Inclusief een zelf ontworpen verpakking. Tot slot werd de smaak van de fijnproever getest tijdens het blind proeven van de meest uiteenlopende soorten tomaat. Wie wil er niet voor één dag boer, kok en directeur zijn van ‘De Tomatenfabriek’?
do it (Kunsthal Rotterdam)
4 juli t/m 30 augustus 2015
Partners: ICI, Opperclaes, Mothership, Jamin, Boomerang, Van Beek Art Supplies, Frans Moret, Vermaar, Sapph, Print & Stitch, Gemeente Rotterdam
Deze zomer kon jong en oud meedoen en bijdragen aan de tentoonstelling ‘do it (Kunsthal Rotterdam)’. Het woord zegt het al: ‘doe het zelf’. Publieksparticipatie pur sang omdat een actieve rol van bezoekers van groot belang was om enkele van de vele kunstwerken tot stand te brengen. De Kunsthal nodigde iedereen uit om met veel élan ‘do it (Kunsthal Rotterdam)’ te realiseren. In samenwerking met gastcurator Jeroen Everaert, directeur Mothership, zijn ruim vijftig do it instructies geselecteerd die in de Kunsthal werden uitgevoerd. Bekende Rotterdamse kunstenaars onder wie Chris Versteeg, Arno Coenen&Iris Roskam&Abner Preis en Luuk Bode zijn uitgenodigd om do it instructies van respectievelijk Trisha Donnelly, Jay Chung en Sol LeWitt te realiseren. Ook culturele initiatieven zoals Wake up in It, Baschz Leeft & Janjoost Jullens, creatieven zoals Natasa Heydra en ondernemers werden uitgenodigd om mee te werken aan do it. Opperclaes ─ platform voor jonge hedendaagse kunst ─ selecteert hedendaagse kalligrafisten en muralisten – onder meer Guido de Boer, Thomas Trum & Koen Taselaar, ATTAK, The Phoney Club, Bijdevleet en Joseph Hughes – om in de tentoonstelling do it instructies te visualiseren van onder meer Stephen Kaltenbach, Marjetica Potrč en Louise Bourgeois.
Kunsthallen in de Kunsthal
150 maquettes door studenten TU Delft
4 juli t/m 30 augustus 2015
Partners: TU Delft
De tentoonstelling ‘Kunsthallen in de Kunsthal’ presenteerde het resultaat van een intensieve maquetteworkshop die deel uitmaakte van de opgave om in negen weken een nieuwe of verbeterde Kunsthal te ontwerpen. Met deze eindopdracht sloten studenten aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft hun Bachelor of Science af. Grondige documentatie, lezingen en een excursie naar de Kunsthal zijn aan de workshop voorafgegaan. Met de maquettes bepalen de studenten hun positie en kiezen zij het zwaartepunt voor hun definitieve ontwerp. De schetsmaquettes van de Kunsthal – in één dag gemaakt – tonen honderdvijftig verschillende interpretaties van het iconische gebouw van Rem Koolhaas uit 1992.
Mathias Kessler
Here and Now!
Partners: Oostenrijkse ambassade Den Haag, Heineken
De Kunsthal Rotterdam organiseerde de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Oostenrijkse kunstenaar Mathias Kessler (1968). Het werk van Kessler is een onderzoek naar de (historische) relatie tussen mens en natuur. Opgegroeid in de Oostenrijkse Alpen ziet hij een conflict tussen realiteit en fantasie bij het ervaren van de natuur. Gedurende zijn jeugd voelt het alsof hij “opgroeit in de vakantie van iemand anders”. Kessler is gefascineerd door de menselijke interpretaties van de natuur en de esthetische representatie ervan. Het middelpunt van de tentoonstelling is de installatie ‘Nowhere to be Found’, een installatie met een mensenschedel in een aquarium omgeven door levende koralen. Zoutwater en UV licht bootsen de tropische omgeving na en creëren zo een artificiële omgeving waarin de koralen het grootste deel van hun energie uit de schedel halen. Aan de buitenzijde van de Kunsthal is zijn prominente werk ‘Sunset in Simulacrum’ voor passanten nog steeds in het Museumpark te zien.
Verf wordt vogel
Arie Schippers
12 september t/m 29 november 2015
Partners: BankGiro Loterij, Fondation Custodia
In het najaar presenteerde de Kunsthal tekeningen, schilderijen en sculpturen van Arie Schippers (1952), een van de meest veelzijdige Nederlandse kunstenaars van de laatste decennia. Schippers’ oeuvre is rijk aan onderwerpen, veelzijdig in materiaalgebruik en authentiek in penstreek en uitvoering. Zijn motieven en onderwerpen vindt hij overal, buiten, binnen, op reis en om de hoek. Hij tekent mensen, dieren en landschappen in allerlei omstandigheden vanuit zijn observaties of uit het hoofd. De tentoonstelling ‘Verf wordt vogel’ is een ode aan de fantasie van waaruit Arie Schippers met potlood op papier, verfstreken of klei grootse en intieme werken schept. Van imaginaire portretten uit klei tot geschilderde figuurstukken en van hedendaagse landschappen in potlood tot poëtische dierenfabels in aquarel. De Kunsthal toonde eerder, in 1997, een serie ‘Nocturnes’, schilderijen van de moderne stad bij nacht, van Arie Schippers.
Het onbewaakte moment
Titus Simoens
12 september t/m 6 december 2015
De Belgische fotograaf Titus Simoens (1985) werkt vanaf 2011 aan een reeks over jongens die hun schooltijd onder streng regime doorlopen. Hij neemt de kijker mee naar de Oostendse zeevaartschool IBIS, een Chinese kungfuschool en een boksschool in Cuba. De jongens leiden een schoolleven waar een strenge discipline de orde van de dag schept. Jaren worden besteed om een toekomstperspectief te scheppen waarvan slechts een enkeling daadwerkelijk de vruchten zal plukken. Simoens laat beelden zien die kleine momenten van vertwijfeling, kameraadschap, eenzaamheid en plezier tonen waarin deze leerlingen, die hetzelfde lot en leven delen, voor even aan de opgelegde gehoorzaamheid ontsnappen. Naast Simoens’ foto’s worden vele kiekjes getoond die de jongens zelf maakten met wegwerpcamera’s die de fotograaf hen ter beschikking stelde.
Encounter – Installation 2015
Aura Rendón Benger
Kunsthal Light #12
12 september 2015 t/m 3 januari 2016
Partners: BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds
Aura Rendón Benger (1989) is afgestudeerd in 2014 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst, Den Haag met grote objecten van vliegerstof gevuld met lucht. Als logge en tegelijkertijd lichte ‘wezens’ bezetten deze – neergezet, gepropt en opgehangen – de ruimte. De etalage van de Kunsthal leende zich, met haar lange smalle ruimte, uitstekend voor de terugkerende thema’s in Rendón Bengers werk zoals afstand, nabijheid, intimiteit en de rol van publiek. Rendón Benger speelt in haar interactieve installatie met de kinderlijke vreugde en sensuele ervaringen van bezoekers die al botsend zich een weg banen door de ruimte. De wisselwerking met de architectuur van de Kunsthal zorgt voor een extra dimensie voor het publiek dat vanaf buiten naar een performance kijkt, uitgevoerd door bezoekers.
Keith Haring
The Political Line
20 september 2015 t/m 7 februari 2016
Partners: ING, Ahrend, Schoonenberg, BankGiro Loterij, VSB Fonds, Rotterdam Festivals, Nationale Nederlanden, Mediacenter, Erasmus Stichting, Embassy of the United States.
In het najaar presenteerde de Kunsthal een grootse tentoonstelling rondom het leven en werk van de invloedrijke Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990). ‘Keith Haring. The Political Line’ is de eerste tentoonstelling in Nederland die uitvoerig ingaat op de sociale en politieke aspecten van zijn levenswerk. Haring neemt in zijn indrukwekkende kunstwerken stelling tegen de uitwassen van het kapitalisme en zet zich in voor nucleaire ontwapening, milieubescherming, de strijd tegen aids en gelijke rechten voor iedereen. Honderdveertig kunstwerken laten een onderbelichte kant van de wereldberoemde kunstenaar zien. Het persoonlijk ervaren van de imposante kunstwerken is een visueel spektakel. Vijfentwintig jaar na Harings dood heeft zijn kunst nog niets aan zeggenschap verloren. Met zijn gewaagde, onmiskenbaar eigen stijl ontketent Keith Haring, een protegé van Andy Warhol, een revolutie in de kunst van de jaren tachtig. De thematische opstelling van de kunstwerken in ‘The Political Line’ toonde, samen met dagboekfragmenten en ander archiefmateriaal, hoe toegewijd Haring zich inzet voor sociale en politieke vraagstukken in zijn tijd. Naast de tentoonstelling vond het Keith Haring Weekend plaats met onder meer het Keith Haring Community Art project waarbij het publiek gezamenlijk een groot kunstwerk kon maken.
Rode welvaart
Sovjet Design 1950 – 1980
26 september 2015 t/m 14 februari 2016
Partners: WE Jansenfonds, Moscow Design Museum
De tentoonstelling ‘Rode welvaart. Sovjet Design 1950-1980’ laat in een fascinerend overzicht de geschiedenis van Sovjet design zien. Tot aan de jaren vijftig is de consumptiecultuur het communisme vreemd. In 1959 komt daar verandering in als een tentoonstelling in Moskou de ‘American way of living’ presenteert. Tussen de overvloed aan goederen van de kapitalistische markt vindt het gedenkwaardige keukendebat tussen partijleider Chroetsjov en president Nixon plaats en wordt de wapenwedloop ter plekke uitgebreid met een concurrentiestrijd om welvaart. Meer dan 360 objecten laten de beste voorbeelden van Sovjet design zien, van charmante retroproducten en grafische ontwerpen tot prototypes die staan voor een systematische, functionele en sociale ontwerpbenadering. Tijdens Art Rotterdam week 2016 werd er een debat georganiseerd bij de Kunsthal met sprekers van het Moscow Design Museum en andere experts.
Later word ik kinderboekenschrijfster
Een project van Lila Shu en Johan Kramer
7 oktober 2015 t/m 17 januari 2016
Partners: Halal
In de tentoonstelling ‘Later word ik kinderboekenschrijfster’ onderzoekt fotograaf en filmmaker Johan Kramer met zijn dochter Lila Shu hoe je kinderboekenschrijver kunt worden. Samen bezoeken ze bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers onder wie Yvonne Jagtenberg, Tosca Menten en Annet Huizing op hun favoriete schrijfplek, Lila gewapend met pen en papier en Johan met camera. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2015 toonde de Kunsthal de resultaten van hun veldonderzoek: inspirerende en motiverende verhalen van auteurs begeleid door fotografie. De tentoonstelling moedigde kinderen aan om hun fantasie te gebruiken en zelf te gaan schrijven.
Insteken, omslaan,…
Breiwerk van Chanel tot Westwood
12 december 2015 t/m 6 maart 2016
Partners: Fashion and Textile Museum London
De tentoonstelling ‘Insteken, omslaan,… Breiwerk van Chanel tot Westwood’ in de Kunsthal Rotterdam, toonde een inspirerend overzicht van modebreiwerken uit de 20e en 21e eeuw. Meer dan 150 werken zijn afkomstig uit de roemrijke Engelse collectie van verzamelaarsechtpaar Mark en Cleo Butterfield. Ruim honderd jaar aan breigeschiedenis passeert de revue met zeldzame ontwerpen die voor het eerst tentoongesteld worden. Van nostalgisch en romantisch tot rebels en ‘over the top’; het materiaal en de techniek van breien is een blijvende inspiratie voor ontwerpers. Hoogtepunten zijn Chanels zeldzame vestpakken, gebreid zwemgoed uit de jaren dertig en vibrerende Missoni patronen uit verschillende decennia. Te zien zijn Edwardiaanse petticoats in rode en zwarte chevronstrepen, gehaakte avondjurken uit de jaren dertig van ‘Coco’ Chanel en conceptuele ontwerpen van Comme des Garçons en Julien MacDonald. Maar ook ontwerpen van Bill Gibb uit de jaren zeventig en latere, vernieuwende ontwerpen van Vivienne Westwood en van Sibling, dat met kasjmir twinsets in panterprint en speelse creaties, klassieke breigoedstijlen een twist geeft. De technische vernieuwing van het breien met de hand, naar machine en industrieel breien en de hernieuwde aandacht voor het ambacht van nu komen aan bod. In samenwerking met Urban Guides is tijdens de Art Rotterdam Week een speciale Museumpark Fashion Tour georganiseerd langs Het Nieuwe Instituut, Boijmans van Beuningen en de Kunsthal.
Van Waveren
Een overdonderende familiegeschiedenis
12 december 2015 t/m 13 maart 2016
Partners: Wim van der Aar
De Kunsthal presenteerde in samenwerking met film- en documentairemaker Wim van der Aar een tentoonstelling rondom de opkomst en ondergang van de excentrieke Nederlandse familie Van Waveren. Als Van der Aar in 1996 een doos met zestig uur geluidstapes op het Waterlooplein vindt met daarop de meest vreemde telefoongesprekken, gaat hij op zoek naar de herkomst ervan. Hij stuit op ene Guido van Waveren, telg uit een roemruchte bloembollenfamilie uit Heemstede. Het is het begin van een grootschalig onderzoek naar een familie met een verhaal. Wim van der Aar legt een groot archief aan, wordt door de VPRO in 2012 uitgenodigd er een documentaire van te maken, ‘De Van Waveren Tapes’, en door het Ro theater in 2015 voor de voorstelling ‘Van Waveren. De ondergang van een Hollandse familie’. In de Kunsthal is het derde deel van zijn onderzoek te zien. De fototentoonstelling richt zich met meer dan 60 originele en opgeblazen familiekiekjes op Ben van Waveren (1928), neef van Guido en zoon van de enigszins omstreden Frank van Waveren. In de Kunsthal krijgen bezoekers eindelijk de werkelijke familie Van Waveren te zien.
Lees minder